Common Space Spatial Layout Transition in Japanese Nursing Home - By Space Syntax point of view

Authors

  • Lin Bai Department of Architecture, School of Environment and Society, Tokyo Institute of Technology, Japan
  • Satoshi Nasu Department of Architecture, School of Environment and Society, Tokyo Institute of Technology, Japan

DOI:

https://doi.org/10.21834/aje-bs.v3i7.256

Abstract

This article analyzes changes of common space spatial characteristics in Japanese nursing homes in the past 35 years, aims to provide a reference for future common space design. The analysis is done by using Space Syntax theory. Totally 62 nursing homes from Japanese architecture publications are selected and analyzed. The analysis shows that compared with classical large-scale care nursing homes, the spatial integration of community space in modern unit care nursing homes is increased by 15%, but service station and dining room are reduced about 10% and 13%, which indicates the spatial importance of community space in modern nursing homes.

Keywords: DepthMapX, Common Space, Nursing Home, Convex Map, Space Syntax.

eISSN 2514-751X © 2018. The Authors. Published for AMER ABRA cE-Bs by e-International Publishing House, Ltd., UK. This is an open-access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). Peer–review under responsibility of AMER (Association of Malaysian Environment-Behaviour Researchers), ABRA (Association of Behavioural Researchers on Asians) and cE-Bs (Centre for Environment-Behaviour Studies), Faculty of Architecture, Planning & Surveying, Universiti Teknologi MARA, Malaysia.

Published

2018-03-14

How to Cite

Bai, L., & Nasu, S. (2018). Common Space Spatial Layout Transition in Japanese Nursing Home - By Space Syntax point of view. Asian Journal of Environment-Behaviour Studies, 3(7), 19-30. https://doi.org/10.21834/aje-bs.v3i7.256

Issue

Section

Articles